Nazwa użytkownika: Hasło:

Autor Wątek: Hełm do HEV suit  (Przeczytany 281 razy)

UtharQ

• Aspirant
  • **
Hełm do HEV suit
« dnia: 30 Grudzień 2011, 14:30:57 »
Myślę, że czas na nową dyskusję. A mianowicie do czego służy hełm w kombinezonie HEV ?
Gordon czmycha bez niego cały czas i nic mu nie jest. Natomiast widzimy innych śmiałków(martwych) w kombinezonach z nałożonym hełmem.

Niemożliwe jest żeby Gordon miał hełm w jakiejkolwiek części. Bo w żadnej części nie nakładamy kombinezonu z hełmem. Zresztą okładki Half Life i Epizodów potwierdzają to.

Teraz to pozwala wysnuć parę śmiałych teorii. Skąd wydobywa się dźwięk po nałożeniu Kostiumu? Czy na Xen jest tlen? Prawdopodobnie jest to zaniedbanie twórców ale czy na pewno? Prawdopodobnie jest tak, że twórcy chcieli bardziej utożsamić gracza z postacią więc na okładkach Gordon ma zdjęty hełm. Ale wciąż przecież w grze spokojnie mógł być hełm. Na niekorzyść teorii o tym, że Gordon nosi hełm jest fakt, że na ekranie nie pojawiają się żadne zniekształcenia obrazu. A powinny być bo jak widać na obrazkach szybka w hełmie jest przyciemniana. Do czego więc mógł służyć ten hełm? Jak to pisze to coraz więcej nielogiczności pojawi mi się wo głowie. Gdzie BHP? Czy Gordon przeprowadzał ważny eksperyment bez odzieży ochronnej?
PS: Ciekawe jak wyglądała fryzura Gordona po przygodach w Black mesie.

zwieracz

• Global Moderator
  • Aspirant
    • zwieracz.wordpress.com
Odp: Hełm do HEV suit
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Grudzień 2011, 21:21:54 »
Gordon jest po prostu zbyt kozacki, żeby zakładać hełm :)
Mnie też to zawsze zastanawiało, ale zrzuciłem to na karby zwykłego lenistwa twórców.

Jeśli się jednak uprzeć i wszystko analizować, bo po to to forum, to:
Szyba może być od środka normalnie przezroczysta, a tylko z zewnątrz przyciemniana, odbijająca (jak
w goglach narciarskich).
Na materiałach promocyjnych Gordon ma zdjęty kask, bo fotograf mu kazał ;)
Inaczej nie wiedzielibyśmy, że on to on.
Można założyć, że Gordon nakłada hełm w momencie nałożenia HEV'a, a to z tego prostego powodu, że dopiero
wtedy na ekranie pojawiają się informacje o zdrowiu, broni i ammo. W powietrzu się to przecież nie wyświetla.
Alternatywnie można być założyć, że to okulary Gordona mają taką funkcję.

A fryzura Gordona pewnie świeci w ciemności na zielono ;)

UtharQ

• Aspirant
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Grudzień 2011, 21:35:06 »
Można założyć, że Gordon nakłada hełm w momencie nałożenia HEV'a, a to z tego prostego powodu, że dopiero
wtedy na ekranie pojawiają się informacje o zdrowiu, broni i ammo. W powietrzu się to przecież nie wyświetla.
Ale tu pojawia się problem bo wszędzie gdzie spotykamy HEV suit w okolicy nie ma hełmu. W pobliżu tych pomieszczeń nie ma hełmu:

Poza tym jeżeli nosi  hełm to jakim cudem poznają go ludzie w Black Mesa? Tzn. już po nałożeniu HEV suit przechadzając się po Black Mesa NPC zwracają się do nas po:"Freeman" itp.
To jest dobra opcja :D, jeszcze tylko lasery w oprawkach i przebije Batmana ;D

Elektryk

• Administrator
  • Aspirant
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Grudzień 2011, 22:35:50 »
A ja myślę, że Gordon nie ma hełmu bo mu ukradli albo oddał do czyszczenia. I tak. Przepisy BHP zostały złamane.

Mnie z kolei zawsze zastanawia jak wyglądałoby założenie takiego kombinezonu. No bo zawsze widzimy Gordona przed założeniem i po. A scena w której on go zakłada? W pierwszym HL pewnie zszedł po schodkach, potem wdrapał się na podest, skłonił sie przed kombinezonem i chwycił go za nogi tak by zawisł mu na ramieniu. Potem zaniósł go na ławeczki gdzie powoli się ubierał słuchając narzekania na śmieszne krawaty. Psuje to obraz superbohatera no ale w końcu Gordon też człowiek.

UtharQ

• Aspirant
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Grudzień 2011, 13:02:27 »
A ja myślę, że Gordon nie ma hełmu bo mu ukradli albo oddał do czyszczenia. I tak. Przepisy BHP zostały złamane.

Mnie z kolei zawsze zastanawia jak wyglądałoby założenie takiego kombinezonu. No bo zawsze widzimy Gordona przed założeniem i po. A scena w której on go zakłada? W pierwszym HL pewnie zszedł po schodkach, potem wdrapał się na podest, skłonił sie przed kombinezonem i chwycił go za nogi tak by zawisł mu na ramieniu. Potem zaniósł go na ławeczki gdzie powoli się ubierał słuchając narzekania na śmieszne krawaty. Psuje to obraz superbohatera no ale w końcu Gordon też człowiek.
Ciekaw jak się do niego wcisnął:P Bo przecież mógł wejść tylko przez otwór na głowę, chyba że kombinezon jakoś się rozkłada. Poza tym ciekawe ile to ustrojstwo waży? Moim zdaniem stosunkowo mało, bo Gordon może w nim "sprintować".

PatrykCXXVIII

• Admin serwera CS:S
  • Aspirant
  • **
  • Cisza przed burzą...
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Grudzień 2011, 13:05:05 »
1. Strój w HL1 nie ma rękawiczek, ale to jest szczegół.
2.A w HL2 pewnie Gordon robił striptiz przed Alyx, a potem założył szybko kombinezon, bo miał mały problem :P A zostało to wycięte, gdyż Freeman ma być Supermanem w okularach!
3. A po co mu hełm? Ma super-brylle!

PatrykCXXVIII

• Aspirant
  • **
  • Cisza przed burzą...
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Grudzień 2011, 13:06:20 »
[...]Poza tym ciekawe ile to ustrojstwo waży? Moim zdaniem stosunkowo mało, bo Gordon może w nim "sprintować".
No przecież energia HEVa się rozładowuje jak on sprintuje, bo wzmacnia jego nogi...

UtharQ

• Aspirant
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Grudzień 2011, 13:13:15 »
[...]Poza tym ciekawe ile to ustrojstwo waży? Moim zdaniem stosunkowo mało, bo Gordon może w nim "sprintować".
No przecież energia HEVa się rozładowuje jak on sprintuje, bo wzmacnia jego nogi...
No tak ale przecież Gordon potrafi przejść niezły kawał drogi z buta nie mecząc się. I chodziło mi tu raczej oto że "herosi" w innych grach po wyczerpaniu sprintu "sapią", a nasz Gordon milczy, nawet tętno nie przyspiesza. A co do rękawiczek to fajnie że zwróciłeś uwagę inaczej bym chyba nie zauważył :) Kradziejstwo w Black Mesa jak widać było na wysokim poziomie.

PatrykCXXVIII

• Aspirant
  • **
  • Cisza przed burzą...
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Grudzień 2011, 15:18:55 »
No tak ale przecież Gordon potrafi przejść niezły kawał drogi z buta nie mecząc się. I chodziło mi tu raczej oto że "herosi" w innych grach po wyczerpaniu sprintu "sapią", a nasz Gordon milczy, nawet tętno nie przyspiesza.[...]
Przecież Gordon jest niemową, jak 79% herosów gier FPS.

Chomik

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Grudzień 2011, 15:41:33 »
Kiedy w HL1 eksperyment się pieprzy i Gordon zostaje gdzieś teleportowany to słychać jego sapanie.
No i gdy tonie też jakieś pomruki słychać.

Mordres

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Styczeń 2012, 20:56:07 »
Gordon w black mesa jest kimś specjalnym i pewnie u niego  dlatego funkcje hełmu pełnią okulary,które uaktywniają się gdy założy kombinezon
Isnieje też możliwość że to hełm jest oznaką elity

zwieracz

• Global Moderator
  • Aspirant
    • zwieracz.wordpress.com
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Styczeń 2012, 22:44:34 »
Bo ja wiem, raczej wszystko wskazuje na to, że Gordon jest po prostu człowiekiem od brudnej roboty. Podczas gdy inni biegają w białych kitlach obsługując terminale i rozwiązując problemy teoretyczne, on tak jak np, Gina Cross ma w przydziale kombinezon HEV i robi za łącznik między aparatura a czynnikiem ludzkim ^^

A to, że ma dyplom z MIT i był zdolnym studentem otworzyło mu (z pomocą Kleinera) drzwi do kariery w tak zaawansowanej placówce jak Black Mesa. A że popycha tam wózki z próbkami to już inna sprawa.

Patrząc głębiej, to może właśnie w całym tym pośpiechu Gordon po prostu nie założył hełmu, inni przymknęli na to oko i tak już zostało.
A w Dwójce już nie było potrzeby go nosić.

Kocur_Andrzej

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Styczeń 2012, 19:35:57 »
Bo ja wiem, raczej wszystko wskazuje na to, że Gordon jest po prostu człowiekiem od brudnej roboty. Podczas gdy inni biegają w białych kitlach obsługując terminale i rozwiązując problemy teoretyczne, on tak jak np, Gina Cross ma w przydziale kombinezon HEV i robi za łącznik między aparatura a czynnikiem ludzkim ^^

A to, że ma dyplom z MIT i był zdolnym studentem otworzyło mu (z pomocą Kleinera) drzwi do kariery w tak zaawansowanej placówce jak Black Mesa. A że popycha tam wózki z próbkami to już inna sprawa.

Ja tam nie widzę żadnego odchyłu, w końcu jest świeżakiem ;)

War3st

• Początkujący
  • *
  • No one
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Styczeń 2012, 22:19:27 »
Patrząc głębiej, to może właśnie w całym tym pośpiechu Gordon po prostu nie założył hełmu, inni przymknęli na to oko i tak już zostało.
A w Dwójce już nie było potrzeby go nosić.

No tak, ale przecież w Black Mesa chyba są jakieś zasady co do bezpieczeństwa pracowników? Przecież nie dawali by tych hełmów tym, którym by się taki spodobał. Przewlekł się przez tylu pracowników, więc jakiś musiałby na niego nakablować. No, chyba że w trakcie drogi coś go złapało  :D
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2012, 22:21:23 wysłana przez War3st »

zwieracz

• Global Moderator
  • Aspirant
    • zwieracz.wordpress.com
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Styczeń 2012, 17:43:46 »
Albo obił go łomem ;)

Tylko, że patrząc na to co się dzieje w Black Mesa tuż przed eksperymentem, można sądzić, że nie przykładają spejalnej wagi do bezpieczeństwa. Tam gdzie stoi Eli wybucha przecież komputer, a oni nie przerywają procesu.
« Ostatnia zmiana: 05 Styczeń 2012, 18:05:33 wysłana przez zwieracz »